Facebook zonder advertenties

Facebook zonder advertenties

Facebook heeft al een tijdje geen meerwaarde meer voor mij. Ik heb er welgeteld 113 vrienden: allemaal mensen die ik écht ken en waarvan meer dan de helft maar af en toe iets post. Door de weinige posts van vrienden, werd mijn News Feed overgenomen door berichten van pagina’s en advertenties. Berichten van vrienden verdwenen meer en meer naar de achtergrond, zelfs na de aanpassingen in het algoritme.

In een poging om er dan toch nog iets uit te halen, ontvolgde ik alle pagina’s die ik ooit geliked heb, en ging ik op zoek naar een manier om de advertenties uit mijn News Feed te krijgen.

Blijkt dat je in Account Settings > Ads (in de app of via de website) gewoon je voorkeuren voor advertenties kan aanpassen. Handig, dus ik heb verwijderd wat ik kon verwijderen en afgezet wat ik kon afzetten. Simple as that.

Tussen de interesses stonden heel rare dingen. Dingen waarvan ik me afvraag hoe Facebook het in godsnaam kan weten, en dingen die compleet niet van toepassing zijn. Tussen de adverteerders stonden enorm veel U.S. based burger joints en crowdfunding projecten waar ik zelfs nooit een advertentie van heb gezien. Er stonden ook relevante dingen tussen, maar die heb ik ook verwijderd.

Your Information is nog een belangrijke – daar geef je aan op basis van welke persoonlijke gegevens adverteerders je kunnen targeten: relatiestatus, werkgever, jobfunctie en opleiding. Ik heb ze allemaal afgezet. (Opvallend: geboortedatum/leeftijd en locatie staan niet in die lijst.) In Ad Settings kan je aangeven of Facebook je advertenties mag tonen gebaseerd op je surfgedrag, en of ze je ook buiten Facebook advertenties mogen tonen. Neen, en neen.

Omdat ik vrijwel alle info die Facebook over mij heeft verwijderd heb, kunnen adverteerders me niet meer targeten en kan Facebook me geen advertenties meer serveren. En dat werkt effectief: ik zie al een tijdje geen advertenties meer passeren. Helaas blijft Facebook wel data verzamelen en die interesses worden al vrij snel weer aangevuld. Je moet het dus wel een beetje onderhouden, wil je je News Feed voor eeuwig en altijd ad free houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *